Pyromanen bekennen branden

De bevolking van Winschoten kan weer gerust zijn. De Groninger politie heeft met Danny F. en Miranda F. de daders te pakken van een groot aantal branden in Winschoten en omgeving. Het tweetal, dat in verband daarmee momenteel vastzit, heeft zeventien brandstichtingen en pogingen daartoe bekend. Dat heeft de politie donderdag tijdens een persconferentie bekendgemaakt.

Een deel van de branden heeft het duo gezamenlijk aangestoken. In andere gevallen opereerden ze alleen. Het gaat in in totaal om elf branden in en bij gebouwen, waaronder grote branden in het centrum van de molenstad, vijf branden bij schuttingen en een coniferenbrand.

Het voorarrest van de twee is met negentig dagen verlengd. Het onderzoek naar de branden is overigens nog niet afgesloten. De beide brandstichters worden nog altijd verhoord en het rechercheteam van de politie is eveneens nog in de benen.

Danny F. werd op 7 oktober opgepakt. De 26-jarige Winschoter werd op heterdaad betrapt bij een poging om brand te stichten bij een clubgebouw in Blijham. Enkele dagen later werd ook Miranda F. van haar bed gelicht.

De man belde meerdere keren met 112 nadat er ergens een brand was uitgebroken die hij vermoedelijk zelf had aangestoken. Hij verscheen zelfs met zijn gezicht op de regionale televisie nadat er voor de zoveelste keer brand was gesticht. Dat was vlakbij de woning van de Oost-Groninger. Vlak voordat er halverwege september een winkel in brand vloog, toonde F. via Twitter nog vol trots zijn laatste aanwinst. Een Zippo-aansteker.

Danny F. twitterde vrij vaak over de branden en ging via de social media ‘in gesprek’ met burgemeester Pieter Smit van de gemeente Oldambt. Hij nodigde de burgervader zelfs uit om over de branden te komen praten . ‘Kom eens langs, ik ben doordeweeks na vijf uur wel thuis’, luidde de tekst van een van zijn tweets.

Overigens heeft de politie woensdag ook een 17-jarige Winschoter aangehouden. Hij heeft inmiddels bekend verantwoordelijk te zijn  voor de brandstichting bij de C1000 aan de Venne in Winschoten, eerder deze maand.

Uit camerabeelden van de supermarkt bleek dat een jongeman in het begin van die nacht had geprobeerd brand te stichten bij de ingang van de winkel. De politie bracht dit beeldmateriaal naar buiten. De jongeman werd vervolgens herkend door bekenden en met de beelden geconfronteerd. Deze brandstichting lijkt los te staan van de andere brandstichtingen.

Burgemeester Pieter Smit heeft besloten de voor de binnenstad van Winschoten geldende noodverordening in te trekken.

Bron: Nanko Kiel Webjournaal

Dit bericht is geplaatst in Andere verhalen, Rechtbankverslagen, Uitspraken met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.