“Agent zwaar mishandeld”…

De 23-jarige Phil, woonachtig in Rotterdam (thans verblijvende in de cel), loopt losjes de zittingszaal binnen. Zijn broek zakt bijna af want dat is in de mode.

Vier feiten mag hij gaan verklaren. Rijden zonder rijbewijs, alcohol achter het stuur, negeren van een stopteken en poging tot zware mishandeling van een agent.

Hij gaat op stap de 21e januari jl. in Groningen. Hij ontmoet wat ‘bekenden’ en een meisje dat hij wel wil thuisbrengen. Dat kan wel. De auto staat ergens geparkeerd. Ze zegt dat zij niet kan rijden. Nou, maar doet Phil dat toch?

De vroege ochtend nadert wanneer een dienstwagen van de politie rondrijdt. Onderweg zien ze een auto rijden zonder verlichting. Tegen het verkeer in. De blauwe lamp gaat aan. Of de bestuurder wil stoppen.
Dat wil Phil niet. Hij zet het op een scheuren richting de Walstraat en botst daar op een auto die vervolgens ook nog een andere auto raakt. Tegen een bloembak komt hij tot stilstand.
Nu moet hij uitstappen. Inmiddels is er versterking gekomen van een tweede politiewagen. Vier politieagenten stappen op hem af. Phil gaat alvast liggen om, zo zegt hij, zijn medewerking te verlenen. Hij weet dat hij geen kant meer op kan.

Hij wil weer gaan staan om het de agenten zo makkelijk mogelijk te maken. Eén agent ziet dat als een bedreiging en slaat Phil.

Geen rijbewijs. Dronken achter het stuur, een grote mond richting de politie en nog agressief ook. Op de grond dan maar. Op zijn buik. Op het moment dat één handboei worden omgeslagen geeft Phil aan dat deze veel te strak zit en vraagt of deze iets losser mag. Zo niet, dan weigert hij zijn linkerhand ook te geven.

Het loopt volgens alle vier de politieagenten uit de hand want ze houden Phil met moeite op de grond. Eén agent gaat bovenop hem zitten om Phil in toom te houden. Phil is kwaad en deelt een kopstoot uit…

Leest u dat laatste nog eens: Phil ligt op zijn buik, er zit een agent bovenop zijn rug, tegen zijn schouders aan met aan weerskanten zijn knieën en Phil deelt dan een kopstoot uit?

Twee maal wordt er gespoten met pepperspray in Phils gezicht. Eenmaal op het bureau weigert hij alle medewerking. Hij wil geen ademonderzoek laten doen omdat hij respectloos is behandeld. “Ik ben wel vaker geboeid. Ik wilde wel meewerken en dit is wat je dan krijgt”.

De geslagen (kopstoot) agent dient vanwege een losgeslagen kies een schadevergoeding in. 750 euro. Hij is zichzelf niet meer, ook niet op het werk. Hij heeft een erg kort lontje gekregen door dit incident.

Nu is Phil geen onbekende in het circuit en heeft hij geen -wat je noemt- warme band met politie en justitie. Zijn strafblad begint te rollen vanaf zijn 12e levensjaar op het moment dat hij in Nederland komt. Zijn ouders blijven op Aruba. Phil leeft op straat tussen schorem. Hij heeft al een aantal veroordelingen gehad voor vermogensdelicten. Mishandelingen staan daar tussen. Ook een zedendelict.
Hij is net een maand op vrije voeten en nog in zijn proeftijd. In tien jaar tijd is Phil drie jaren vrij geweest.

Rechter: “U bent niet veel buiten de cel geweest, in Nederland, is het wel?”
Phil: “Dat komt omdat iedereen tegen mij is en ik word afgeschilderd door mijn verleden. Maar politie liegt nooit, toch? Ik heb geen kopstoot uitgedeeld!”.

Zijn raadsman vult aan: “Ik zie geen bewijzen van tandartsen in mijn dossier, geen foto’s van blauwe plekken en geen schrammen van een gevecht met de betreffende politieagenten, niets is vastgelegd. En er is absoluut geen mogelijkheid dat een kopstoot wordt gegeven met een agent op je rug”.

Nu zal Phil echt niet zo’n lieverdje zijn. Maar waar zijn de voor justitie altijd zo belangrijke bewijzen nu? Hij zal dronken achter het stuur gezeten hebben, een rit door de stad hebben gemaakt zonder rijbewijs en zal daarvoor moeten boeten. Maar de ‘poging tot zware mishandeling van een agent’?

Zonder keiharde bewijzen voor het geweld eist de officier een celstraf van 6 maanden met aftrek van voorarrest. En de schade aan de agenten (die niet is bewezen) dient te worden vergoed.

Wellicht dat Phils broek daarvan zo afzakt.

De uitspraak: Phil krijgt 5 maanden gevangenisstraf. 10 maanden rijontzegging (en dat zonder rijbewijs- hij mag dus de komende 10 maanden zijn rijbewijs niet halen) en moet de schadevergoeding betalen.

Dit bericht is geplaatst in Rechtbankverslagen, Uitspraken met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.