Dat zou zomaar kunnen… De zwembadmoord in Marum…

Ik zou iemand kunnen laten doodschieten. Dat zou ik kunnen regelen via een drugscrimineel en dat kan ik laten uitvoeren door iemand waarvan ik weet dat hij/zij vrij snel een complete bekentenis gaat afleggen. Maandenlang kan ik me dan vreemd gedragen maar roep ik, zodra ik word opgepakt, dat ik van niets weet. Dat het een complot is om mij er in te luizen. Al wordt maandenlang mijn telefoon getapt, dat risico kan ik dan nemen. Zo zou het kunnen gaan. Je (relatie)problemen kun je zo oplossen. Je zweet wat peentjes en kijkt de rest van je leven in je achteruitkijkspiegel maar laten we welzijn: je bent er van af.

Maandagmorgen kwam er een onverwachte wending in het complot  ‘De zwembadmoord in Marum’. De pro forma zitting in de rechtbank stond op de rol toen de politie bekendmaakte dat Monique H., de vriendin van de vermoorde Jan Hendrik Elzinga verdacht wordt van betrokkenheid bij zijn dood. Ook haar broer uit Twijzel is aangehouden.

De moord telt tot op de dag van vandaag vijf aanhoudingen. Het net lijkt zich te sluiten maar de moord is nog niet opgelost. Mocht u gedacht hebben dat één en één nog altijd twee is leest u een verrassende wending in dit lugubere maar helaas waargebeurde verhaal: Het schijnt dat de sinds september opgepakte 35-jarige man uit Zwolle een complete bekentenis heeft afgelegd. Hij zou de man zijn die op 10 juli 2012 de 40-jarige Elzinga doodschoot. Dit in opdracht van de 44-jarige drugscrimineel Willem P. uit Elburg. Een bekende in de wietwereld. P. werd acht jaar geleden nog door de rechtbank in Zwolle tot vier jaar cel veroordeeld wegens grootschalige wietteelt en deelnemen aan een criminele organisatie. Ook mocht hij de ontnemingsvordering van 25.000 euro terugbetalen aan de staat.  De drugsbaron, ook bekend als glaskunstenaar, zou ingehuurd zijn door de 33-jarige Monique en haar broer. De relatieproblemen moesten maar eens voorbij zijn. Heel simpel. Opknappen en afschieten. Definitief.

In de wandelgangen wordt gezegd dat Monique dit volslagen onzin vindt en dat ze er is ingeluisd door de verdachten om motieven te verbloemen. Maar het motief was toch juist moord? De Groningse is maandenlang gevolgd. Haar telefoon is afgetapt. Na de aanhouding van broer en zus zijn er huiszoekingen gedaan in o.a. Marum, Nieuw-Roden en Twijzel. En nu zitten ze  achter de tralies. Nog minstens twee weken, dat bepaalde vrijdagmorgen de rechter- commissaris.

Elzinga was een nette burger. Niets vreemds mee aan de hand. Dacht men. Toch gaan er geruchten rond dat hij er een dubbele agenda op na zou houden. Zeker met vrouwen. Hij zou ook problemen hebben met verkeerde lui uit het drugsmilieu. Menigeen had geen flauwe notie dat dit milieu als een rode draad door Elzinga ‘s leven zou lopen. De man handelde in motoronderdelen. Heel gewoon.

Elzinga, sportieveling, zwom iedere ochtend een aantal baantjes in het zwembad te Marum. Dat moet de schutter of de opdrachtgever hebben geweten. In ieder geval zijn vriendin. Pal voor de ingang werd hij de bewuste ochtend van 10 juli letterlijk van zijn fiets geschoten.

Omdat de auto van de schutter van een nogal opvallend type was, ging men in eerste instantie niet uit van professionals. De zoektocht naar de auto, kort daarvoor gestolen uit het Gelderse Wezep, stopte toen deze brandend werd teruggevonden op een parkeerplaats even buiten het dorp.

Monique zou regelmatig door Elzinga zijn geslagen. Dit voorjaar sprak ze daarover met de politie. Hij zou zich vreemd gedragen. Zij verdacht hem. Op een vervolgafspraak kwam ze niet opdagen, vandaar dat de politie geen actie ondernam. Toch waren haar gedragingen na de moord vreemd genoeg juist haar in de gaten te houden.

Naar alle waarschijnlijkheid zal de zaak pas rond de zomer van het volgende jaar worden afgerond. Tot die tijd leest u hier de updates.

 

Foto: www.Foter.com

Dit bericht is geplaatst in Misdaadverhalen, Rechtbankverslagen met de tags , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

1 Response to Dat zou zomaar kunnen… De zwembadmoord in Marum…

  1. Janine schreef:

    Kijk dat bedoelde ik over het stuk over December je kunt veel beter. Goed stuk, achtergronden gezocht, duidelijk leesbaar. Compliment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.