De brandstichter van Winschoten gepakt?

Is dit hem of is het hem niet? Dat is de vraag die Winschoten en omgeving de komende dagen nog wel even zal bezighouden. Zeker is wel dat de politie een prima aanzet heeft gegeven in de oplossing van de zaak rondom de Winschoter branden. Zaterdagnacht is een inwoner van de winkelstad opgepakt. Het gaat om de 26-jarige Danny F. die een kamer aan de Blijhamsterstraat had gehuurd. Hij gaf zelfs, zoals de Zandtster brandstichter Johnny B. dat ook ooit deed, een interview nadat er bij zijn huis brand was uitgebroken. Hij deed daar zelf aangifte van. De Winschoter werd op heterdaad betrapt bij een poging tot brandstichting in een clubgebouw aan de Verschedijk in Blijham.

door: Koen van Lannik

Het rechercheteam, dat met dertig personen aan het onderzoek naar de branden werkt, kijkt de komende dagen nauwkeurig naar de relatie tussen de verdachte en de branden in Winschoten. Want let wel. Voorlopig wordt hij alleen nog maar verdacht. Het keiharde bewijs moet nog geleverd worden. De politie heeft in ieder geval kleding van F. in beslag genomen en zijn kamer verzegeld.

Duidelijk is dat de 25-jarige enkele keren melder is geweest van branden in zijn woonplaats. Hierdoor was de man al bekend binnen het brandenonderzoek. Ook gaat het team na of tips van getuigen wijzen in de richting van de zaterdagnacht aangehouden Winschoter.

Vanwege de branden in Winschoten is de politie veel in die omgeving aanwezig. Verdachte situaties die worden gemeld bij de meldkamer worden direct uitgezocht. Ook houden politiemensen zelf veel situaties in de gaten. Mede daardoor ontdekten ze zaterdagnacht rond twee uur de poging brandstichting in Blijham. Afgelopen week werd in die plaats een schaftkeet door brand verwoest.

In Winschoten is grote onrust ontstaan na een reeks brandstichtingen in het centrum. Mensen durfden amper te gaan slapen uit vrees voor nieuwe branden. In het centrum was sinds dinsdagavond een noodverordening van kracht. De afgelopen week is versneld begonnen met de sloop van een aantal leegstaande panden.

Winschoten is blij en opgelucht dat er een verdachte is opgepakt. Burgemeester Pieter Smit van Oldambt, die op Twitter tot de vriendenkring van F. behoorde, kreeg applaus nadat hij het nieuws tijdens een sportevenement bekend had gemaakt. Hij deelde complimenten uit aan iedereen die aan de zaak heeft meegewerkt. Volgens Smit blijft de noodverordening nog wel van kracht.

Ondanks de aanhouding blijft de politie zichtbaar aanwezig in Winschoten en omgeving. Hoewel men iemand in de lurven heeft weten te pakken, blijft het onderzoeksteam op zoek naar informatie over de branden en de pogingen tot brandstichting. Getuigen kunnen contact opnemen met de politie via 0900-8844 (lokaal tarief).

Personen die anoniem informatie willen delen, kunnen contact opnemen met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000. Anonieme tipgevers die concrete informatie hebben, kunnen bellen met de Criminele Inlichtingen Eenheid (CIE) via 06-19675751.

Danny F. twitterde er vrolijk op los over de branden. Dat deed hij onder andere met burgemeester Smit.

Met dank aan Nanko Kiel

Dit bericht is geplaatst in Misdaadverhalen met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.