De drugsboef en de baby

 

de drugsboef en de baby columnJe ziet het niet vaak, een baby in de rechtbank. In zo’n maxi. Een vader en moeder zitten naast elkaar in de hal.  Vader houdt de maxi met baby stevig vast. Ik mag even kijken naar de pasgeborene.  Acht weken is ze. Vader praat honderduit over dat het zo mooi is, vader zijn. Hij plukt wat aan het babyslofje en lacht naar zijn kleintje.  Wat ik nog niet weet is dat vader dadelijk in het verdachtenbankje zit. Vaders zijn nu eenmaal ook maar mensen. En die flikken wel eens wat. Ik noem hem Joery. Hij is 28 jaar oud.

De 3e juli 2012 wordt Joery aangehouden terwijl hij met zijn auto door Veendam toert. Controle. Hij rijdt nogal opvallend. De auto wordt doorzocht. Onder zijn stoel vindt de politie een tas met cocaïne  en PMA (XTC). Met (schriftelijke) toestemming wordt Joery ’s huis daarna  doorzocht. Daar vindt de politie allerlei wapens en munitie. O.a. een gasdrukpistool en boksbeugels. De wapens zijn gestolen, de drugs in bezit en vervoerd.  Hij verklaart dat hij een stroomstootwapen heeft gekocht voor de veiligheid van zijn gezin want hij wordt bedreigd. Wapens, handel en de gasten met wie je dan te maken krijgt, je wilt het niet. Joery is in 2009 al eens gepakt voor diefstal en dat heeft hij ook gedaan om meer geld te hebben. Ter zitting is Joery in taal en antwoord richting de rechter netjes en duidelijk. Hij verklaart, van onrust wippend op zijn stoel, dat hij wel eens speed nam om rust in zijn hoofd te krijgen maar dat hij dat nu al maanden niet meer doet. De rechter vraagt hem naar zijn baby. “Door haar is alles anders. Ik gebruik helemaal niets meer en dat wil ik ook niet meer.”

Dat hij door financiële problemen heeft gehandeld in zaken waarin hij beter zijn neus niet had kunnen steken mag volgens de Officier van Justitie niets afdoen aan een straf omdat voor drugs, diefstal en wapens  normaal gesproken een celstraf van een jaar staat.

Voortgangsrapportages van laten zien dat Joery  een positieve instelling heeft. Dat is fraai maar hij zal die instelling moeten behouden, volgens de officier. In haar requisitoir noemt ze dat ze  eigenlijk wil dat Joery een klinische opname ondergaat van zeven weken om volledig af te kicken.  Joery wipt wat heen en weer. Zijn gezicht spreekt boekdelen. Dan ziet hij zijn kindje niet. En die is nog maar acht weken. Hij kijkt naar zijn advocaat. De officier komt met de volgende eis: 240 uur werkstraf en een proeftijd van 3 jaren en dan daarbij een leefstijltraining. Tijdens die training kan worden bekeken of hij ook een klinische behandeling moet ondergaan, dit als stok achter de deur.

Dat Joery hulp moet hebben, is volstrekt helder. Waarbij hij geen hulp nodig heeft is zijn vaderschap. Na de zitting verlaat ik de zaal en loop naar de hal. Daar zie ik de wapen- en drugsboef in de maxi duiken om zijn baby op te pakken om haar te knuffelen.

 

 

Uitspraak: 14 maart.

 

Zie hier:  Wet Wapens en Munitie.

*PMA valt onder lijst 1 van de Opiumwet. Het wordt gezien als een harddrug met grote risico’s voor de gezondheid. Bezit, productie en handel zijn strafbaar.

Foto: www.foter.com, rechtenvrije foto’s.

Dit bericht is geplaatst in Rechtbankverslagen, Uitspraken met de tags , , , , , , , . Bookmark de permalink.

2 Responses to De drugsboef en de baby

  1. Veronica schreef:

    prachtig, herkenbaar.

  2. Bas schreef:

    Prachtig zoals je laat zien dat in ieder mens (nagenoeg ieder mens), dat fouten maakt in zijn leven, er ook altijd een goede en zachte kant is. Ik hoop dat Joery na zijn straf met volle teugen zal kunnen genieten van het leven en van zijn dochter! Heel mooi je artikel! We moeten blijven geloven in het goede van de mens.

    Groet,
    Bas

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.