De moorden in Baflo en pro- forma

Baflo in het kort:

In Baflo werden op woensdagavond 13 april 2011 twee mensen om het leven gebracht. De verdachte, een uitgeprocedeerde asielzoeker, Alasam S. (27) werd als verdachte aangemerkt zijn vriendin Renske Hekman (29) te hebben doodgeslagen met een brandblusapparaat en daarna politieman Dick Haveman (48) te hebben vermoord.

De motoragent ontdekte de man bij het treinstation en probeerde hem in te rekenen. Tijdens de worsteling viel het dienstwapen in handen van Alasam S. Hij opende het vuur en beschoot de agent drie keer. Vervolgens schoot hij in het wilde weg en raakte daarbij een agente. Zij werd met een hoofdwond naar het ziekenhuis vervoerd. Ook een omstander raakte lichtgewond.

 

Alasam S. werd uiteindelijk, na een wilde achtervolging door vier agenten, in zijn been geschoten.

Kat in ’t bakkie zou je zeggen. Nee. Niet zo makkelijk.

 

Baflo toen:

Alasam S. ontkent niet en wil ook meewerken aan het onderzoek in het Pieter Baan centrum. Dit onderzoek duurt zeven weken.

De kans is aanwezig dat zijn schuld aan dit drama wettig en overtuigend kan worden bewezen. Ware het niet dat de vraagt al meer dan een jaar rijst of Alasam S. wel de  strafbare dader is.

In het bloed van S. is kort na de beschieting namelijk een concentratie aangetroffen van een voorgeschreven geneesmiddel. Bepaalde deskundigen hebben onderzocht dat dit middel kan leiden tot zéér agressief gedrag terwijl andere deskundigen het tegendeel beweren.

Zijn raadsman wil het verband zien tussen de invloed van het het medicijn en het gedrag van S. in deze afschuwelijke zaak. Heeft hij in een psychose gehandeld? Hebben alle deskundigen een beslissing? Hoe (on)toerekeningsvatbaar is S.

De zaak Baflo heeft tot nu toe verscheiden malen in een pro- formazitting op de rechtbankrol gestaan. Een zitting in het strafrecht die plaats kan vinden voordat de maximale tijd (104 dagen) dat een verdachte in voorarrest mag zitten, verstrijkt. Een pro-formazitting kan ook  voorkómen dat de verdachte wordt vrijgelaten als het  Openbaar Ministerie het onderzoek naar de verdachte nog niet heeft afgerond.

Tijdens de inhoudelijke zitting komen de feiten naar buiten. Eind 2011 werd bekend dat de zaak Baflo waarschijnlijk begin 2012 inhoudelijk zou worden behandeld. Dat wordt nu naar alle waarschijnlijkheid eind 2012 want zeer binnenkort staat weer een pro-formazitting op de rol.

 

Baflo nu:

In de tenlastelegging staat dat S. zich schuldig heeft gemaakt aan twee maal moord en twee maal poging tót moord. Wordt dit bewezen, dan zou hij levenslang kunnen krijgen. Heeft hij de moorden gepleegd vanuit een stoornis, dan is er een mogelijkheid op gevangenisstraf in combinatie met TBS met dwangverpleging. Is S. volledig ontoerekeningsvatbaar, dan kan geen straf worden opgelegd. Wel de maatregel TBS.

Dit laatste zou S. goed uit kunnen komen, omdat bij  TBS de deur naar een ‘eventuele terugkeer’ in de maatschappij op een klein kiertje staat.

Even bij elkaar opgeteld:

*Twee moorden.

*Twee pogingen tot moord.

*Het onderzoek van het Pieter Baancentrum.

*De uitkomsten en bevindingen van deskundigen.

 

Je zou zeggen: “Waar wachten we op?” Daarop dus. Op de echte, inhoudelijke zitting en uitspraak.

Dan pas krijgen wij, de maatschappij, een echte dader en een echte straf. Dan pas slapen we weer rustig. En geen seconde eerder.

 

* Mijn rechtbankverslagen zijn gebaseerd op de werkelijke gebeurtenissen en feiten genoemd in de rechtbank. De namen van slachtoffers, verdachten en daders zijn gefingeerd. Soms ook woonplaatsen, uit veiligheidsoverwegingen voor betrokkenen, slachtoffers en (misdaad)journalisten.

Bronnen:  wikipedia, de vrije encyclopedie, de bijgewoonde (pro-forma-) zittingen zaak Baflo, Judex.nl, jurisprudentie Bijlmermoorden 1e en 2e aanleg. Mijn wettenbundels.

Foto van Vrouwe Justitia: ANP- Koen Suyk

Rechtbanktekening Alasam S. door  rechtbanktekenaar Annet Zuurveen.

Dit bericht is geplaatst in Misdaadverhalen, Rechtbankverslagen met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.