“Mijn vriend is dood en dat komt door mij.”

weiland column vriend is doodInko zit voor mij in de zittingszaal. Hij heeft zijn vriend verloren. De 24-jarige Kevin Westhuis laat het leven na een aantal weken in coma te hebben gelegen. Overleden door een ongeval veroorzaakt door alcohol. Door Inko’s toedoen.

Drinken en rijden. Hij is vaker met justitie in aanraking geweest. Iets met drinken en rijden. In 2003. In 2005 werd de voorwaardelijk opgelegde rijontzegging alsnog ten uitvoer gebracht. De dertigjarige man heeft weinig problemen met rijden onder invloed.

In het donker. Het is 30 mei 2011. Kevin, zijn vriend Inko en Bert drinken bier in de woning van Inko. Omstreeks half twaalf in de avond stappen ze gedrieën in de terreinwagen van Inko. Een tweezitter. Er schijnt een lamp vervelend fel bij de sluis. Ze willen daar een kijkje gaan nemen en de lamp met een hamer kapot slaan. Via het weiland rijden gaat sneller. Bij Borgercompagnie zien ze een rode auto. Inko wil passeren maar in het donker, in een weiland met maar één werkende autolamp(voor), is het met een aantal flessen bier op flink concentreren geblazen.

Te lang onder water. Er staan 2 mannen doorweekt en overstuur naast de auto aan de walkant. De auto is op de kop in het water terecht gekomen en Kevin ligt er nog in. Inko heeft zichzelf weten los te krijgen en heeft met de hamer die in de auto lag het raam aan Bert’s kant kapotgeslagen. Ze proberen met diezelfde hamer het raam achterin de auto in te slaan maar de tweezitter heeft daar geen doorgang. Ze krijgen Kevin er niet uit. Kevin ligt op dat moment tien minuten onder water. De ambulance is onderweg. Politie ziet kans Kevin uit de auto te halen. Hij wordt gereanimeerd en met spoed vervoerd naar het UMCG. Hij heeft een kwartier onder water gelegen.
De feiten. De lamp heeft niet gewerkt op het moment van het ongeluk. Dat is onderzocht. Er was sprake van een koude breuk. En dan is er alcohol in het spel. Bloedtesten wijzen uit dat Inko 0,80 mg/ml in zijn bloed had. Het is donker in het weiland. De weg is onverhard. Met drie personen op een tweezits-bankje in een loeizware auto proberen te steken om weer op de weg te komen. Naast een sloot. Sporenonderzoek wijst geen plotselinge stuuractie uit. Een getuige verklaart dat de lamp van de auto richting de sloot draaide en dat de auto dus niet in het midden van de weg reed.

Het verdwenen dossier. De officier van justitie zegt: “Zonder dit ongeluk was het slachtoffer niet overleden.” De eis: Een werkstraf van 180 uur met daarbij drie maanden voorwaardelijke celstraf met een rijontzegging van een half jaar. De officier zegt ook -en leest u dit goed- “Door een fout bij het Openbaar Ministerie (OM) is in een zeer ernstige verkeerszaak een werkstraf geëist, terwijl een celstraf meer op zijn plaats was.” En: “De zaak heeft lang op zich laten wachten, daarom werd geen celstraf geëist.” Het dossier was bij het OM op een verkeerde stapel terecht gekomen. Dat werd uiteindelijk terug gevonden doordat de vader van Kevin aanhoudend bleef bellen met het OM. De rechtbank noemde het donderdag een trieste zaak dat het zo lang heeft moeten duren.

Ik verlaat de zittingszaal en hoor de vader van Kevin zeggen: “Tjongejongejonge. Onbegrijpelijk. Wie snapt dit nou…”

Ik wens u een veilige week.
*Artikel 6 WVW: Het is een ieder die aan het verkeer deelneemt verboden zich zodanig te gedragen dat een aan zijn schuld te wijten verkeersongeval plaatsvindt waardoor een ander wordt gedood of waardoor een ander zwaar lichamelijk letsel wordt toegebracht of zodanig lichamelijk letsel dat daaruit tijdelijke ziekte of verhindering in de uitoefening van de normale bezigheden ontstaat.

Uitspraak 14 maart.

 

Foto: www.Foter.com, rechtenvrije foto’s.

* Mijn rechtbankverslagen zijn gebaseerd op de werkelijke gebeurtenissen. De namen van slachtoffers, verdachten en daders zijn gefingeerd. Soms ook woonplaatsen, uit veiligheidsoverwegingen voor betrokkenen, slachtoffers en (misdaad)journalisten.

De uitspraak luidde: Een werkstraf van 180 uren, een rijontzegging van de rijbevoegdheid voor de duur van twee jaren en een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden voor overtreding van artikel 6 WVW 1994, terwijl het een ongeval betreft waardoor een ander is gedood terwijl de schuldige verkeerde in een toestand bedoeld in artikel 6, tweede lid van de wegenverkeerswet.

 

Dit bericht is geplaatst in Rechtbankverslagen, Uitspraken met de tags , , , , , , . Bookmark de permalink.

7 Responses to “Mijn vriend is dood en dat komt door mij.”

 1. Rianne schreef:

  Wat een intriest verhaal … En dan zo’n kleine straf. Nauwelijks te bevatten.

 2. Joyce schreef:

  Onbegrip… ik zocht toevallig op kevin zijn naam om wat djngen van het ongekuk uit te printen en lees dit. Met tranen in mijn ogen. De uitspraak wist ik al maar als je het nu zo leewt voelt het hard. Ik snap het niet… omdat het OM iets vergeer is de straf minder terwijl hrt ongeluk het zelfde blijft….

 3. Brian van den End schreef:

  Vreselijk, een matige uitspraak door het OM. We krijgen Kevin er niet mee terug.
  We zullen hem altijd in ons hart dragen. 🙁
  Met tranen in de ogen gelezen.

 4. collin schreef:

  triest zo weinig straf ik zal me neef er nooit mee terug krijgen :”(

 5. Wanda schreef:

  Nog steeds ongelooflijk. …
  De bestuurder is er zo gemakkelijk vanaf gekomen. .. Kevin. . Een ontzettend lieve jongen is hier de dupe van ..
  Zijn ouders. . De liefste mensen van de wereld hebben levenslang. .. Er gaat geen dag voorbij of Kevin is in hun gedachten. ..
  De familie (die ik heel goed ken) is er nog steeds van ondersteboven. .zijn broer .. Zijn ouders. . Ooms. . Tantes ..neefjes. Nichtjes.
  Dit had nooit mogen gebeuren.

 6. Brian Boerendonk schreef:

  Beste mensen hier !!!

  Ben Brian Boerendonk 20 jaar
  ben de neef van kevin westhuis mijn broer soort van hij hij hebt de zelfde beperking zoals ik PDD-NOS 4 jaar geleden kregen we te horen dat tie een ongeluk heb gehad mijn moeder had me wakker gemaakt die dag met kevin heb een ongeluk gehad waaronder ik zei wil naar hem toe heb elke dag toen ook school gemist ik was 17 jaar dat ik al zag nee dit ken niet dit is kevin ook niet in zijn ziekenkamertje ja toen was 24-07-11 de tragies bericht kevin is overleden ik heb nachten niet geslapen voor dat tie vrede plek kreeg
  Nu zijn we 4 jaar veder het Gemis van me neef is nog steeds heftige geworden ik heb wel voor hem mijn rijbewijs gehaald heb ook voor veel mensen mijn rijbewijs gehaald maar zeker de zin de gemis word steeds erger heb ook een tattoo laten zetten !! Voor hem iedereen vraagt ook wat heb je op arm staan zeg ik ook voor me neef !! Dan schiet ik ook letterlijk in de tranen omdat het gewoon niet te begrijpen is waarom hij

  Groetjes Brian Boerendonk ps neef van kevin westhuis

 7. annet schreef:

  Het is mijn neef die op mijn verjaardag overleed kan het erger en dan een taalstraf hoe verzin je zo iets

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.