Poging tot moord voor de liefde van een vrouw

Janine verbreekt de relatie met Joshua. Triest maar waar. Ze moeten elk hun eigen weg maar gaan.

Joshua (30 jaar oud) heeft het er moeilijk mee. Met name wanneer hij ziet dat Janine in discotheek Fox een blijkbaar leuke tijd heeft met ene Jan. Joshua kent Jan. Zij zijn beide chauffeurs en in dat wereldje praat je makkelijk met elkaar.

Maar niet over ex-vriendinnen en helemaal niet nu Joshua haar ziet lachen om die Jan. Wat een loser. Het wordt tijd te laten zien bij wie Janine hoort. Volgens Joshua is dat nog steeds bij hem.

4 februari 2012.

Joshua hoort via via dat Janine een nieuwe vriend heeft. Janine durft dit, uit angst voor Joshua, niet rechtstreeks tegen hem te zeggen.

Het nieuwe koppel in wording is in de Fox, hoort hij. Joshua bedenkt zich niet en gaat er ook naartoe. Zuipt zich een stuk in zijn kraag (15-20 biertjes, zo zegt hij). Hij volgt het stel van dansvloer naar bar, van snackhoek naar garderobe en daar komt het tot wrijving tussen Janine en Joshua. Hij vraagt haar naar de Lidl te komen om te praten. Dat wil ze niet. Ze is uit en hét is uit.

Jan bemoeit zich ermee. ”Kijk jij even uit waar je mee bezig bent?”, zegt hij. Buiten gaat de verslagen Joshua verder. Hij belt haar. 30, 35 keer. Spreekt boodschappen in en wil haar hoe dan ook spreken.

Jan neemt in blinde woede de telefoon op en hoort Joshua zeggen: “Kom maar naar de Praxis, vechten we het hier voor eens en altijd uit!”.

Er komt niemand naar de Praxis. Joshua gaat naar huis. Onderweg druk sms-end naar Janine met vervelende teksten als: Ligt mijn massageolie nog bij jou? En: Weet je nog hoe het was tussen ons? Geen reactie. Joshua fokt zich op.

Eenmaal thuis bedenkt hij zich niet en graait een mes uit de keukenlade. Hij gaat naar Janine’s huis. Wat denkt die Jan wel? Zomaar Janine wegkapen en geen kans meer voor hem? Kom nou!

Hij stapt dronken in zijn auto en rijdt richting de straat waar ze woont. Het mes bij zich.
Jan staat voor het raam. Zijn eerste nacht met Janine begint toch wat gespannen.

Vanuit het niets ziet hij Joshua voor het raam staan met zijn hand (met mes?) omhoog. Jan rent naar buiten om te voorkomen dat hij naar binnen komt. Hij trapt hem bij het huis vandaan.

Joshua komt rollend tussen twee geparkeerde auto’s te liggen. Er ontstaat een worsteling waarbij Joshua opstaat en Jan steekt in zijn zij. Met zijn mes. Jan overleeft de steek die zijn nier op een haar na raakt.

Is dit verdediging? Noodweer? Opzet Jan te raken? Te doden? Hoe wist hij dat Jan in de woning was? Waarom nam hij een mes mee? Als Jan daar niet was geweest, was hij dan van plan Janine te raken? Te bedreigen? Of nog erger: te vermoorden?
Na een lange zitting besluit de officier van justitie dat de poging tot moord omgezet moet worden in: poging tot doodslag. Dit is Joshua’s eerste ‘akkefietje’ en het recidiverisico is laag.

Eis: 15 maanden celstraf waarvan 10 maanden voorwaardelijk.

Daar niemand ongevraagd hoort te spreken tijdens een zitting, en dat geldt ook zeker voor de pers, trek ik slechts een wenkbrauw op….

Uitspraak in deze zaak volgt op 24 mei.

Dit bericht is geplaatst in Misdaadverhalen, Rechtbankverslagen met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.