Wat vindt u?

Rechtbank-0787Klinisch

De rechtbank was van oordeel dat Alberto achttien maanden klinisch behandeld zou moeten worden in de Forensisch Psychiatrische Kliniek. Maar hij voelde zich daar niet op zijn gemak. Hij verbleef daar tussen jongens van 18, 19 jaar waar hij niet mee overweg kon. Nee, dat was niks.  “Ik heb het echt geprobeerd maar, nee.” Zeven weken duurde de klinische behandeling. En toen was hij er klaar mee.

Liever cel

Tijdens de zitting zegt hij tegen de rechter dat als hij nog terug moet voor achttien maanden FPK, dat hij dan liever de twaalf maanden cel krijgt die er tegenover stonden. Alles beter dan daar en bovendien; “Ik werk keihard aan mezelf. Ik heb een uitkering geregeld, en een woning kan er binnenkort zijn.” Dus. Probleem opgelost. Hij heeft zijn eigen plan van aanpak gemaakt. Zijn ouders geven hem nog een kans. Hij heeft tijdelijk onderdak.

De wil

Een belangrijke getuige die bij deze zaak aanwezig is, is een ambulant begeleider. Hij ziet vooruitgang  bij de verdachte. Hij zou initiatief tonen in het regelen van dingen. “Hij heeft duidelijk de wil om er iets van te maken.” Dit klinkt mooi. Opname in een FPK zou dan overbodig zijn. Dan zou hij zelfs gewoon ambulant begeleid kunnen worden. Hoe lekker is die worst nu eigenlijk?

Niet gelukt

De officier van justitie zegt over deze zaak het volgende: “ Dit verhaal heeft twee kanten. Meneer zou zich achttien maanden moeten laten opnemen en daar zijn er maar zeven weken van terecht gekomen. Hij houdt zich niet aan de voorwaarden van het FPK, werkt niet echt mee aan zijn agressieproblematiek. We kunnen zeggen: Niet gelukt. Hij wil zijn eigen voorwaarden stellen en krijgt hij zijn zin niet dan wil meneer het liefst 12 maanden zitten.“

Oké, hij is dakloos maar heeft een vangnet om zich heen. Hij toont initiatief en heeft weer contact gelegd met het AFPN (Ambulante Forensische Psychiatrie Noord-Nederland) voor ambulante behandeling.

De officier vervolgt met de woorden: “Als ik nu moet kiezen tussen 12 maanden cel of de weg inslaan waarbij hij zijn eigen voorwaarden heeft geschapen, dan stel ik toch voor –gezien de positieve inslag- dat als hij zich houdt aan de ambulante begeleiding en de regels omtrent die begeleiding, dan zou ik  laatst genoemde weg willen inslaan en de zaak daarmee afdoen.”

Noot: Woonruimte kan op korte termijn worden verwezenlijkt, evenals een werkproject.

Wat vindt u?

*Het artikel heb ik met opzet achterwege gelaten. Het gaat hier om een ‘debat’. En om een reactie op het idee van ‘Alberto'(gefingeerde naam). Hoever vindt u dat de rechtbank mee mag gaan in het voorstel van Alberto. Gaan we in het strafrecht een kant op die neigt naar strafvoorstellen vanuit de dader?

 

Uitspraak op 30 januari.

Deze luidde: Alsnog  twaalf maanden cel moeten worden uitgevoerd. 

Foto: Siebrand Wiegman.

Dit bericht is geplaatst in Rechtbankverslagen, Uitspraken met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.

1 Response to Wat vindt u?

  1. Lineke schreef:

    Volgens mij gaat het bij het bepalen van de strafmaat niet meer om wat ‘Alberto’ wil. Niet per definitie. En daar lijkt het nu wel op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.