Bonny, Clyde en… Chantal

Johnny, geboren op Curaçao, is 18. Door zijn moeder uit huis gezet omdat hij schulden maakte en haar uitkering in gevaar kwam. Johnny leert Mike kennen. Mike biedt hem een plaats aan in zijn huis. Mike is 26 jaar. Johnny kijkt naar Mike op. En dan hebben we Chantal. 20 jaar, een kennisje van Mike.

 

 

Chantal zit voor mij in de zittingszaal. Ze trilt ontzettend. Haar blonde krullen beven zodra de rechters beginnen met hun vragenvuur.

 

Op 15 oktober 2011 denderen twee mannen met een panty over het hoofd en een zwart-wit geblokt masker cafetaria Quick ’n Tasty binnen. Gewapend met een mes en een stroomstootwapen schreeuwen ze: “Waar is het geld!! Geef geld!!!”. De opbrengst bedraagt 672 euro.
Dit gaat gewoon té leuk.
Ze rennen naar Chantals huis om daar de buit te verdelen. Chantal ontvangt daarvan 100 euro. Ook omdat ze de wapens en maskers in haar huis verstopt houdt.

 

Er wordt een panty gevonden. Met bruikbaar DNA. Maar van wie?
Twee weken later (3 november) is cafetaria The Corner aan de beurt. Ze wilden eerst ‘New York Pizza’ doen maar het was er te druk.
Met stroomstootwapen, masker en panty op het hoofd, bedreigen ze de houder van de zaak. Chantal staat bij de deur op de uitkijk met een glimmend mes in haar hand en een bivakmuts over haar hoofd. Opnames laten haar zenuwachtigheid zien.
50 eurootjes krijgen ze mee. Dat valt vies tegen.

 

 

Cafetaria De Grote Beer is een dag later hun doelwit. Op het laatst haakt Mike af. Hij heeft hoofdpijn.
Het zwart- witte masker en de bivakmuts gaan op, de wapens mee. De medewerker van de snackbar denkt dat het een grap is maar na het knetteren van het stroomstootwapen geeft hij een bedrag van 167 euro af. Ook dat wordt verdeeld. Mike krijgt een paar euro want hij was er immers niet bij.

 

 

Chantal zegt dat ze samen met Johnny de overval heeft gepleegd. Johnny ontkent. Mike beroept zich op zijn zwijgrecht. Dat mag.

Politie vindt het opvallend dat bij deze drie overvallen steeds hetzelfde zwart-witte masker wordt gebruikt en plaatst de beveiligingsbeelden op You Tube. Johnny wordt herkent door medewerkers van jeugdgevangeins Het Poortje. De naam ‘Mike’ wordt genoemd en de heren worden in december gepakt. Het DNA op de panty is van Johnny. Chantal meldt zich een week later zelf.

 

 

Is Chantal bang? Voor Mike? Voor Johnny? Houdt ze één van beide de hand boven het hoofd?
Wanneer de rechter haar dat vraagt ontkent ze. Het vermoeden rijst of ze niet onder druk staat van beide heren. Is haar buiten het geld van de overvallen iets beloofd?
Chantal met haar trillende krullen mag in de zittingszaal nog als getuige haar verhaal doen. Ze wisselt als het ware van rol. In die hoedanigheid wijst ze Mike en Johnny aan als zijnde de hoofddaders.

Haar zaak wordt voor onbepaalde tijd aangehouden. Gedragsdeskundigen willen haar nog eens goed beoordelen. Er is iets wat Chantal niet vertelt of durft te vertellen. Bovendien is het zeer ongebruikelijk dat een zo jonge vrouw een overval pleegt/ medepleegt.

 

 

Johnny, die bij alle drie de overvallen aanwezig was krijgt een eis van zes jaren naar zijn hoofd geslingerd. Voor Mike goot de officieer er 3 jaar en vier maanden uit. Beide met aftrek van voorarrest.
Dit zijn niet mis te verstane overvallen die ernstige gevolgen hebben voor de medewerkers.

De heren worden door parketpolitie afgevoerd. Chantal ook. Mooi, blonde Chantal. Met haar lieve gezicht. Ik kijk naar haar terwijl ze wegloopt en denk: Wat is toch met jou gebeurd?

 

 

* De Uitspraak:
De twee mannen die eind vorig jaar een aantal brute overvallen pleegden op Groningse cafetaria ’s zijn veroordeeld tot gevangenisstraffen van maximaal vier jaar.

De mannen van (Mike)18 en (Johnny)26 jaar zijn veroordeeld voor twee overvallen die zij gewapend en gemaskerd pleegden. De overval aan de Grote Beerstraat, bevatte volgens de rechtbank onvoldoende wettig en overtuigend bewijs om tot een veroordeling te komen.

De overvallen, die binnen een aantal weken tijd plaatsvonden, zorgden voor een gevoel van onveiligheid en onrust bij de slachtoffers. Johnny krijgt vier jaar cel te verhapstukken en Mike drie jaar en vier maanden.

*Chantal, die ook bij een aantal overvallen aanwezig was wordt psychisch onderzocht. Haar zaak is aangehouden voor onbepaalde tijd.

* Inmiddels is ook haar uitspraak geweest. Zij gaat ook de cel in.  Eén jaar. Met aftrek. Twee jaar werd geëist.

Dit bericht is geplaatst in Rechtbankverslagen, Uitspraken met de tags , , , , , , . Bookmark de permalink.

1 Response to Bonny, Clyde en… Chantal

  1. R.C schreef:

    “Johnny, geboren op Curaçao, is 18. Door zijn moeder uit huis gezet omdat hij schulden maakte en haar uitkering in gevaar kwam. Johnny leert Mike kennen. Mike biedt hem een plaats aan in zijn huis. Mike is 26 jaar. Johnny kijkt naar Mike op. En dan hebben we Chantal. 20 jaar, een kennisje van Mike”.

    “De mannen van (Mike)18 en (Johnny)26 jaar zijn veroordeeld voor twee overvallen die zij gewapend en gemaskerd pleegden. De overval aan de Grote Beerstraat, bevatte volgens de rechtbank onvoldoende wettig en overtuigend bewijs om tot een veroordeling te komen”.

    Leeftijden komen niet goed overeen, maar verder leuk om te lezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.