De bekennende verklaring van Jasper S.

6-12-2012. Hij ligt er. De bekennende verklaring van Jasper S.

Repte ik gisteren nog over de komende maanden cel voor Jasper S., wordt er nu verder geborduurd op de voorbereidingen van verdere verklaringen en details rond de gruwelijke verkrachting en moord op Marianne Vaatstra in 1999. De verdachte veeboer legde vandaag, de zesde december 2012, een bekennende verklaring af tijdens een verhoor bij de politie. Hij zou Marianne in de bewuste nacht van 1 mei 1999 in een weiland bij Veenklooster hebben verkracht en van het leven hebben beroofd. S. verklaarde Marianne toen niet te kennen maar dat hij haar heel toevallig was tegengekomen in die nacht. Hij zou haar hebben bedreigd met een mes en haar hebben meegenomen naar het weiland waar de volgende dag haar lichaam werd gevonden.

Peter R. de Vries, die vrijwel geen uitzending onbenut liet om de zaak Vaatstra in het nieuws te houden, plaatste het volgende bericht op Twitter:

Peter R. de Vries@PeterRdeV Bewijslast was te groot, ontkennen hielp niet meer… Zaak #Vaatstra opgelost. Jasper S. is de dader die dit geheim 13 jaar verborgen hield.

Schreef ik gisteren nog over de Vaatstra’ s en over hun wederom onzekere kerst dit jaar, zijn er toch ontwikkelingen waar ze al jaren naar verlangden. De dader. De moordenaar van hun dochter. De familie is uiteraard op de hoogte gebracht over wat Jasper S. heeft verklaard tijdens het verhoor. Meneer Vaatstra verklaarde in een kort telefoongesprek bij de NOS dat hij  zelf wil horen over de motieven van de dader (quote:) “maar dat komt nog wel. Opluchting overheerst op dit moment. Een bekentenis bovenop een honderd procent DNA-match is goed nieuws.”

Dat gisteren nog in de rechtbank van Leeuwarden bekend werd dat het voorarrest van S. met 90 dagen werd verlengd en vandaag al bekend is geworden dat de eerste openbare zitting, al dan niet pro forma, waarschijnlijk in februari 2013 gepland wordt.

De officier heeft donderdag de opdracht gegeven de beperkingen op te heffen. S. mag vanaf nu weer contact hebben met anderen dan alleen zijn advocaat en de politie. Wie weet verheugt hij zich erg op een bezoek van zijn vrouw. En kinderen. Of zij zich verheugen is gissen in het duister. Een partner en vader die een meisje verkracht en vermoord en daar dan jaren mee rond kan blijven lopen na alle media- aandacht en uitzendingen en oproepen. Na Bouke Vaatstra op tv die met de jaren ouder werd in zijn gezicht en niet neervalt zonder de dader te weten die van zijn gezin een ramp heeft gemaakt. Een dochterloze vader waarvan de paniek en de woede in het gezicht te lezen was. Al die jaren onwetend dat de man die zijn dochter greep in feite vlakbij woonde. De hardwerkende boer. De bekende man. Vooraan in de kerk.

In een dag tijd zoveel veranderingen. Binnen 24 uur een verklaring na verlenging van voorlopige hechtenis. Dat deze zeer voorlopig is, mag enige naam hebben. Over eisen en straffen, daarover bericht ik op mijn blog meer zodra dat gaat spelen. Voor nu hoop ik dat de Vaatstra ’s een soort van rust krijgen in hun hoofd, de slapeloze nachten voorlopig voorbij zijn en ze morgen voor het eerst in 13 jaar opstaan met de gedachte: “Ze hebben hem nu echt!”

Een verschil van een dag.

Lees ook: Marianne Vaatstra, het DNA en de onzekerheid.

Dit bericht is geplaatst in Andere verhalen, Misdaadverhalen, Rechtbankverslagen met de tags , , , , , , . Bookmark de permalink.

2 Responses to De bekennende verklaring van Jasper S.

  1. Freddy Vaatstra schreef:

    Mooi verwoord in een stuk over een gevoelig onderwerp. Gelezen met veel herkenning en flashbacks. Wat betreft de rust, ja die is er gelukkig eindelijk gekomen, al is nu ten hedendage blijvend verweven met ‘onze’ geschiedenis.

    Freddy Vaatstra

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.