Jasper S. langer vast

 De 45-jarige veeboer uit het Friese Oudwoude, Jasper S. (u kent de naam inmiddels),  blijft voorlopig langer in de cel met een toegestane termijn van minstens drie maanden.

Jasper. S., de verdachte van de verkrachting en moord op Marianne Vaatstra in 1999 zit sinds 19 november jl. vast.  De veehouder  deed mee aan het grootschalige DNA-onderzoek onder duizenden mannen die in en rond de buurt van de vindplaats van het lichaam van de toen 16-jarige Marianne woonden. Het DNA van S. matchte voor honderd procent volgens het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) waarop S. werd aangehouden.

De boerderij van S. en zijn gezin is door de politie volledig onderzocht. De behuizing ligt op enkele kilometers van het weiland bij Veenklooster waar Marianne ’s ontzielde lichaam werd gevonden. Wat dit onderzoek precies heeft opgeleverd is niet duidelijk en is ook niet bekendgemaakt. Niet bekend is eveneens of Jasper S. al een verklaring heeft afgelegd betreffende de gruwelijke moord op Marianne.

S. houdt voorlopig zijn beperkingen in hechtenis. Dat wil zeggen dat hij alleen contact mag hebben met zijn advocaat Jan Vlug en de politie, niet met de buitenwereld.

S. werd vandaag voorgeleid bij de rechtbank in Leeuwarden. De raadkamer acht de verdenking van moord ernstig genoeg om hem langer vast te houden. De verdediging verzocht geen vrijlating of opheffing van beperkingen. Volgens zijn raadsman is het beter dat S. geen contact heeft met de buitenwereld. Ook verklaarde zijn raadsman dat het naar omstandigheden ‘redelijk’ gaat met zijn cliënt en maakte hij an passant bekend dat een eerste psychologisch onderzoek is gedaan. Op basis daarvan moet worden bepaald of S. nader moet worden onderzocht. Verder werd er op de inhoud van het onderzoek niet ingegaan. Dit uiteraard vanwege correct en gedegen onderzoek met alle zorgvuldigheid van dien.

Het boerenbedrijf  van S. wordt momenteel verzorgd door anderen. En dat laatste boeit natuurlijk niemand, indien Jasper S. de dader is. Onomstotelijk bewezen.

Vele gedachten gaan naar de Vaatstra’ s die wachten op een verklaring van de man over hun dochter Marianne en op een bekentenis. Dan pas komt er rust voor de familie die vanaf de bewuste, vreselijke dag dat Marianne werd gevonden in een weiland nooit meer rust heeft gekend. Het wordt een eenzame kerst voor S. en wederom een onzekere kerst voor de familie van Marianne.

Word vervolgd.

Met dank aan: persbureau Novum.

Lees ook: Marianne Vaatstra, het DNA en de onzekerheid.

Dit bericht is geplaatst in Misdaadverhalen, Rechtbankverslagen met de tags , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.